Sagogryn och familjen Hedenhös

Barna Hedenhös uppfinner julen adventskaender 2013

Riktigt bra är årets adventskalender där fakta blandas med fantasi och eftertänksamma tankar. Stenåldersfamiljen Hedenhös tar sig till nutidens Stockholm genom att åka i en träraket genom ett svart hål. Här spelar Sagogrynen en stor roll. Hur som helst där träffar familjen Hedenhös Stella, en ensam flicka, vars pappa bara tänker på rymdraketen som ska åka till framtiden. ”Barna Hedenhös uppfinner julen” handlar om kulturkrockar, vänskap och de magiska sagogrynen som faktiskt kan göra det omöjliga möjligt på riktigt.

Producent är Karl Fredrik.

Sagogryn

Sagogryn – Bild från Citygross

När jag var liten så fick vi ofta Sagogryn. 🙂

Nu när årets adventskalender & familjen Hedenhös går på tv så nämns Sagogryn rätt ofta eftersom det är just dessa gryn som har tagit Familjen Hedenhös från stenåldern till framtiden. 🙂

Vad är då sagogryn?

Sagogryn eller Sago är ett gryn & är en traditionell livsmedelsingrediens. Sagogrynen består av stärkelse från palmmärg, potatis eller maniok. Sagogryn används bland annat till redning av soppor & krämer. Namnet kommer från malajiskans ”sag” som är namnet på en palm, Metroxylon sagu. Palmerna växer på de Indonesiska öarna och på Malackahalvön. Läs mer om ”sagogryn” på wikipedia.

Barna Hedenhös

Barna Hedenhös är en serie berättelser för barn som är skrivna av Bertil Almqvist (Bertila). Berättelserna utspelar sig på stenåldern. Barna Hedenhös berättelser är mest känd som bokutgivning men Almqvist har även gjort en tecknad serie om Barna Hedenhös som först publicerades i Tuff och Tuss under 1950-talet. TV-serier samt ett datorspel baserade på böckerna har också gjorts.

Berättelserna innehåller en blandning av verkliga saker från stenåldern blandat med fantasi och där den svenska familjen Hedenhös, bestående av pappa Ben, mamma Knota, barnen Sten och Flisa upptäcker världen. Urhunden Urax, hästen Hårfagre och urkon Mura är några av familjen Hedenhös husdjur. Läs mer om familjen Hedenhös på Wikipedia.

Danske SagogrynSagogrynskaka

Ett recept från Runbergs där fler recept på ”Kakor & Munkar” finns.

Koka upp 12 decilit. (1 stop) mjölk, lägg däruti 100 gr. (1 fjärdedels skålp.) väl tvättade sagogryn och låt dem sakta koka under jämn omröring tills grynen se svällda ut, då de hällas upp hvarefter 75 gr. (6 lod) stötta fina skorpor, 4 skedar socker och rifvet eller skuret citronskal blandas uti; vispa 4 hela ägg väl och rör uti gröten, då den blir kall, hvarefter den hälles i en smord oh mjölad form att gräddas i ej för het ugn. Denna kaka blir äfven bra, om den i lockform, väl omknuten, kokar i två timmar.

I dag kan det vara svårt att hitta Sagogryn gjorda på sag från Metroxylon sagu. De flesta gryn i dag består av potatisstärkelse.

Fler artiklar om Sagogryn & familjen Hedenhös

Lämna ett svar