Relationer

Minnet – Bråka aldrig om vad som hände...

Hur många gräl handlar inte om vad som hände, vem som sa vad och vas som egentligen var orsaken till det hela? Ett gott råd: sluta att diskutera, för ni kommer inte att kunna enas i alla fall. I alla fall om man får tro nobelpristagaren och neuroforskaren Erik.R.Kandel. Erik berättar i Scientific American Mind att det inte finns några genuina minnen utan det du kommer ihåg är det din hjärna har konstruerat av alla de fragment av minnet som finns från den händelsen. Ett minne, säger han, är inte som en skriven text, enkelt och lätt att läsa utan ett sammelsurium av ord, färger, känslor och mer eller mindre medvetna rörelser i ditt inre och det yttre som hjärnan har registrerat. När vi sedan ska försöka att minnas så sätter hjärnan så gott det går ihop allt det här till någon slags helhetsbild som du kan förstå, men varje gång blir de olika. Dessutom får du ett nytt minne av den konstruerade bilden som sedan blandas ihop med allt det gamla och allt detta blir sedan något slags nytt minne nästa gång du återkallar händelsen. Nej, gräla aldrig i dåtid! Tala istället om hur det är nu, hur det känns idag att ha  varit med om något som inte känns så bra. För nuet finns åtminstone, eller fanns i alla fall nyss. 🙂 (Leva 12-2008).


Fler artiklar om minnet eller intervjuver med Erik.R.Kandel hittar du på www.sciam.com

Vill du göra nytta? Sök upp: www.change.org.

Att förebygga en brytning eller en konflikt från reportage (DV) med Lena Melin.

  • Våga ta upp konflikten tidigt i stället för att sopa dem under mattan.
  • Var så öppen som möjligt om vad du känner och upplever. Försök att ringa in och sätta ord på problemet.
  • Undvik anklagelser av typen ”Varför kan du aldrig” eller ”Du är så..”. Ge istället jag-budskap: ”Så här uppfattar jag situationen”.
  • När du har gett din syn på saken, låt den andre komma till tals. Ställ frågor som: ” Hur tänker du kring det här?”.
  • Släpp prestige och försök att få igång en öppen, ärlig dialog och om hur ni kan göra för att lösa era problem.

Relationer

Utifrån sina egna och andras erfarenheter belyser författarna vad sorg är och hur det är möjligt att bearbeta sin sorg för att återfå sin ursprungliga energi och livslust. BokenSorgbearbetning ger sörjande tillgång till ett väl beprövat handlingsprogram, med övningar för att läka sorgen och smärtan efter förlusten. Provläs boken här!

Se föredrag och utbildning här, ett material om ca 2 timmar och 10 minuter..

Anders Magnusson från Svenska institutet för sorgbearbetning berättar om varför han kom att intressera sig för sorgbearbetning. Han går igenom vanliga sorgreaktioner, vilka uttryck sorgen tar, hur omgivningen reagerar och vilka myter det finns om sorg. Vanliga sorgreaktioner är ilska, bedövning, känslobortfall, overklighetskänsla, koncentrationsstörningar och humörsvängningar, kombinerat med låg energi. För att förlösa sorgen behövs kommunikation. Föreställ dig att du är som ett hjärta med öron, utan mun, säger Anders Magnusson. Och erbjud en kram.
Jag rekommenderar starkt denna utbildning och deras böcker.

Lämna ett svar