Minnet – Bråka aldrig om vad som hände...
Hur många gräl handlar inte om vad som hände, vem som sa vad och vas som egentligen var orsaken till det hela? Ett gott råd: sluta att diskutera, för ni kommer inte att kunna enas i alla fall. I alla fall om man får tro nobelpristagaren och neuroforskaren Erik.R.Kandel. Erik berättar i Scientific American Mind att det inte finns några genuina minnen utan det du kommer ihåg är det din hjärna har konstruerat av alla de fragment av minnet som finns från den händelsen. Ett minne, säger han, är inte som en skriven text, enkelt och lätt att läsa utan ett sammelsurium av ord, färger, känslor och mer eller mindre medvetna rörelser i ditt inre och det yttre som hjärnan har registrerat. När vi sedan ska försöka att minnas så sätter hjärnan så gott det går ihop allt det här till någon slags helhetsbild som du kan förstå, men varje gång blir de olika. Dessutom får du ett nytt minne av den konstruerade bilden som sedan blandas ihop med allt det gamla och allt detta blir sedan något slags nytt minne nästa gång du återkallar händelsen. Nej, gräla aldrig i dåtid! Tala istället om hur det är nu, hur det känns idag att ha varit med om något som inte känns så bra. För nuet finns åtminstone, eller fanns i alla fall nyss. 🙂 (Leva 12-2008).
Fler artiklar om minnet eller intervjuver med Erik.R.Kandel hittar du på www.sciam.com
Vill du göra nytta? Sök upp: www.change.org.
Att förebygga en brytning eller en konflikt från reportage (DV) med Lena Melin.
- Våga ta upp konflikten tidigt i stället för att sopa dem under mattan.
- Var så öppen som möjligt om vad du känner och upplever. Försök att ringa in och sätta ord på problemet.
- Undvik anklagelser av typen ”Varför kan du aldrig” eller ”Du är så..”. Ge istället jag-budskap: ”Så här uppfattar jag situationen”.
- När du har gett din syn på saken, låt den andre komma till tals. Ställ frågor som: ” Hur tänker du kring det här?”.
- Släpp prestige och försök att få igång en öppen, ärlig dialog och om hur ni kan göra för att lösa era problem.
Relationer
- Vi älskar dem, avskyr dem, gråter över de som funkar mindre bra och ger energi till dem som värmer våra hjärtan… Läs mer om relationer och konflikthantering här.
- 10 tips för hälsosammare, sundare relationer…
- Personlighetstyper…
- Länkar om relationer
- Själv har jag gått en kurs i Kalmar om just sorg och sorgebearbetning. Det började med att jag skickade efter ett par böcker och en CD-bok ifrån Svenska Institutet för Sorgbearbetning. Senare gick jag ett 12-veckors program hos en terapeut i Kalmar. Om intresserad så kontakta Svenska Institutet för Sorgbearbetning, de vet vart din närmaste terapeut finns. Ett handlingsprogram för känslomässig läkning vid dödsfall, separationer och andra förluster. ”Tiden läker alla sår.” ”Var stark för barnens skull.” ”Livet går vidare.”Klyschorna kring sörjandet är många, men inte verksamma. Så hur gör man då, när den man älskar gått bort eller försvunnit in i en annans famn?
Utifrån sina egna och andras erfarenheter belyser författarna vad sorg är och hur det är möjligt att bearbeta sin sorg för att återfå sin ursprungliga energi och livslust. BokenSorgbearbetning ger sörjande tillgång till ett väl beprövat handlingsprogram, med övningar för att läka sorgen och smärtan efter förlusten. Provläs boken här!
Se föredrag och utbildning här, ett material om ca 2 timmar och 10 minuter..
- UR Samtiden – Att bearbeta sorg : Del 1
- UR Samtiden – Att bearbeta sorg : Del 2
- UR Samtiden – Att bearbeta sorg : Del 3