Kalkon med bacon, aprikoser, citron och timjan – söndagssteken

Ca 2 portioner ( ca 2h, 150°C).

Proteinkälla: 300 gram kalkonbröst ( låt gärna skinnet vara kvar), 0,25 paket
bacon (finns även kalkonbacon).
(Långsamma) kolhydrater: Rivet skal från 0,5st citron, 3st strimlade torkade aprikoser, 150 gram brysselkål, 1msk maizena
Kryddor: Salt och peppar, 0,5tsk  torkad timjan, 0,5tsk flytande honung, 0,5st  kycklingfond, vinäger
Fett:
Smör till att bryna köttet i, 1 dl grädde
Vätska: 1,5dl vatten

Värm ugnen till 150°C. Bryn köttet (i ett stycke) i hög värme i lite smör, krydda med salt och peppar. Lägg kalkonen i en ugnsfast form och lägg på citronskal, timjan och honung samt tillsätt vatten och kycklingfonden. Stek klart i ugnen tills kalkonbröstet har fått en innertemperatur på 72°C. Sila ner skyn i en kastrull och håll kalkonen varm under aluminiumfolie. Koka 1,5 dl sky med 1 dl grädde och red med maizena till önskad konsistens. Smaka av såsen med lite vinäger. Koka brysselkål samt stek bacon krispiga i en panna. Fräs ihop brysselkål och aprikoser med baconen. Servera med kokt potatis eller ris om du vill.

Lämna ett svar