ID märkning av katt!

idmarkning kattOm ID-märkning av din katt

OBS! Om du har hittat hit för att du har hittat eller av misstag skadat en katt så finns här några länkar du kan använda dig av.

Har din katt försvunnit?

Affisch ”bortsprungen katt” (länk)
Affisch ”bortsprungen-katt” (pdf)

ID-märkning

Jag älskar djur och vill att så många katter som möjligt ska ID märkas. Jag tycker att det är mitt ansvar som djurägare att ID-märka mina djur. Det är en åtgärd som hjälper dig att hitta din katt om den skulle komma bort oavsett om den flyttar in hos någon annan, blir upphittad eller skadad! Släpp inte ut din katt utan att vara id-märkt! Om katten är id-märkt ska den även vara ägarregistrerad och kan  återfås om den försvinner och blir upphittad. Om du är ägare av en raskatt som ska gå i avel eller om du vill ställa ut din katt så måste den ID-märkas.

ID-märkningsmetoder

ID-märkning av katter utförs med hjälp av en tatuering i örat eller av ett microchip som förs in under huden mellan kattens skulderblad. Vid en tatuering sövs katten ner, och då veterinären helst inte söver ner katter förrän de fyllt 16 veckor, så du kan gärna vänta med ID-märkningen tills katten eventuellt ska kastreras. Det brukar då även bli något billigare. Vid ID-märkning med chip är katten vaken.

Varför ID-märka

En ID-märkning med hjälp av en tatuering är ett synligt sätt att visa att katten tillhör någon. Ett chip syns inte. Dock kan en tatueringen på mycket ljusa katter lysa igenom örat något, vilket inte alltid är så snyggt. Å andra sidan syns inte tatueringen om katten blir allvarligt skadad vid örat där tatueringen finns, eller så kan tatueringen blekna med tiden. Inte heller syns tatueringen så bra på riktigt mörka katter. Så för och nackdelar finns naturligtvis för båda alternativen, precis som med allt annat. Det är en smaksak. Men en ID-märkning av något slag bör göras, då det är viktigt att alla katter ID-märks och att ägarregistrering görs i kattregistret. Kontrollera med SKK eller SVERAK att dina uppgifter finns med. Det har hänt att det har begåtts misstag.

Även din innekatt kan smita ut genom fönster, dörrar och balkonger och bör därför ID-märkas. En innekatt har också svårt att klara sig ute på egen hand och blir lätt desorienterad. Många katter, även utekatter, blir skrämda av andra revirhävdande katter och vandrar iväg eller förolyckas. En ID-märkning ökar möjligheterna att återfå eller få veta vad som hänt din katt. Ett halsband som ID-märkning räcker tyvärr inte, då katter lätt tappar halsbandet eller lätt tar sig ur det.

ID-märkning är också enda beviset på ett ägarskap och en upphittad omärkt katt får alltså en ny ägare eller kommer till ett katthem efter 3 månader, enligt gällande lag om hittegods.

Då ID-märkningen är gjord

När ID-märkningen väl är gjord får du en blankett av veterinären. Den fyller du i och skickar in till Svenska Kennelklubben som har ansvar för registret. När registreringen är gjord får du hem en inbetalningsavi som ska täcka kostnaderna för registret. Det är en engångssumma idag på 130 kr. Om detta inte betalas in så registreras inte ägaruppgifterna och din katt blir därför ”ändå ägarlös” vid ett eventuellt försvinnande. Svenska Kennelklubben har alla registrerade katter tillgängliga på internet, och i de fall där ägaren gett sitt tillstånd, finns även ägarens kontaktuppgifter där. Dock har polisen tillgång till hela registret med dess ägaruppgifter dygnet runt. Du kan även kontakta SKK:s kansli under kontorstid på 08-795 30 00 eller till id@skk.se om du vill ha hjälp att söka i registret.

Svenska Kennelklubben

Om du som har en bortsprungen katt med registrerad ägaruppgifter så kan du  kontakta SKK:s kansli då de hjälper gärna till med att lägga in en notering i registret som kan underlätta vid ett upphittande och som även kan underlätta om märkningen i örat är svårt att tyda.
Läs mer om ID-märkning här samt sök djur-ID hos SKK här.

Kattförbundet SVERAK

”Lagen kräver idag inte ID-märkning av katt men det gör SVERAK. Och vi hoppas att lag ska komma inom kort! Under ett flertal år har SVERAK registrerat ID-uppgifter och idag finns tiotusentals katter registrerade! Det kostar inget att få katten registrerad i SVERAKs ID-register! Skicka kattens ID-intyg till SVERAKs kansli för registrering!”

Dock krävs, om du vill bli medlem hos SVERAK som enskild person, ett medlemskap i en lokal kattklubb, då det är klubben som är ansluten till SVERAK. Kontakta därför din lokala kattklubb. Utan medlemskap i SVERAK kan du inte registrera dina uppgifter där. Eller om veterinären som har gjort ID-märkningen är med så anmäler de detta till SVERAK. Vill du att katten är registrerar med ett ägarskap på DjurID.se så anmäl det där. De tar ut en engångsavgift för registreringen.

Även veterinärklinikers samarbete med SVERAK hittar du på www.sverak.se/id/

Kom dock ihåg att kontrollera eller undersöka att ditt ägarskap och kattens ID-märkning har registrerats rätt i registret. 🙂

Lämna ett svar