Ät Nypon

Nypon är en av de mest C-vitaminrika näringskällor man känner till och idag är det bevisat att C-vitaminet ger ett antioxidant skydd.

C-vitaminerna försvarar cellerna mot fria radikaler, vilka orsakar att celler bryts ner och påskyndar vårt åldrande. C-vitaminerna är viktiga för cellernas försvar mot fria syreradikaler och skyddar fettämnen i kroppen mot att oxidera, dvs härskna. C-vitamin deltar också vid bildandet av collagen, ett protein som binder samman kroppens cellerna i bindväven. Collageproduktioner avtar med åldrandet och därmed även vår vighet och elasticitet i hud, bindväv, leder och muskler. Processen börjar redan vid 30-årsålder och när vi är 60 år kan vi ha förlorat upp till 30 procent av vårt collagen. C-vitamin stärker blodkärl och hud och får sår att läkas snabbare.

Nypon anses därför vara bra för immunförsvaret, pigmentering, hud och broskåterbildning vid Artros. Traditionellt har nypon används för att bygga upp och rensa bindväv, främja elasticitet i ådror i ben, hjärna och hjärta samt förtunna blod med hög fetthalt. Nypon sägs även vara skönhetshöjande och skyddar mer mot bakterier och virus, exempelvis vid återkommande förkylningar, hals- och kroppsinfektioner. Nypon innehåller även flavanoider och karotenoider, som båda är värdefulla antioxidanter.

Nyponmjöl som har krossats med kärnor, fruktkött och skal och som bara har torkats i max 40 °C har de högsta vitaminhalter.

Genom att äta mat rik på antioxidanter stärks immunförsvaret och kroppen blir bättre på att försvara sig.

Cocktail med massor av antioxidanter:
Blanda nyponpulver, nässelpulver, blåbärspulver med lite linfröolja och fyll på med en god juice för en riktig hälsokur och som boostar ditt immunförsvar.

Ät gärna nyponpulver, men nypon finns även i tablettform.

Forskning om Antioxidanta livsmedel:

Forskarna menar att man snart kan sätta samman en portfölj av fullkorn, frukt och bär som visat sig ha en klart skyddande effekt. Läs mer här eller Lyssna här.

 

 

Lämna ett svar