Fars Dag

Fars dag firades första gången den 19 juni 1910 i Spokane, staten Washington. Seden kom till Sverige först 1931 och dagen firades till en början i juni även i Norden. Dock senarelades tidpunkten för Fars dag till november för att ligga bättre i förhållande till Mors dag. Fars dag infaller därför numera alltid på andra söndagen i november.

Fars dag firas samtidigt i Sverige, Finland, Estland och Norge. I Danmark firar man den 5 juni. I resten av världen kan Fars dag firas såväl i juni (USA och Storbritannien), augusti (Brasilien), september (Australien) som på Kristi himmelfärdsdag (i Tyskland). En del länder har flyttat den dag då Fars dag firas.

Fars dag är en högtid då barn firar sina fäder. Fars dag har sitt ursprung i 1910-talets USA. Usrunligen var det Mrs. John B. Dodd i Spokane som ville hedra sin far Mr. William Smart för att denne ensam fostrat henne och hennes fem syskon efter att hans hustru dött i barnsäng. 1924 förklarade president Coolidge att han stödde idén. Det dröjde dock ända till 1966 innan president Lyndon B. Johnson instiftade den tredje söndagen i juni som Fars dag i hela USA.

 

 

En reaktion på “Fars Dag

  1. Pingback: Fars Dag – Fira din pappa! Här hittar du dina presenter! | Merfrihet.se

Lämna ett svar