Bilförsäkring

En bilförsäkring måste du ha då du har en bil. En bilförsäkringen består av tre olika delar och det är upp till dig på vilken nivå du vill ha den:

Trafikförsäkring – ersätter personskador vid en trafikolycka och skador på annans egendom och på andras fordon och är obligatorisk enligt lag. Däremot får du ingen ersättning vid eventuella skador på din egen bil och inte heller för skador på egendom som du transporterar i bilen om du är orsaken till olyckan. Trafikförsäkring täcker ej heller skador till följd av inbrott, stöld, maskinskada, glasskador, räddning eller rättsskydd. Du kan dock få viss ersättning för de kläder och tillhörigheter som du har på dig och som blir skadade i en trafikolycka. Om du blir påkörd av någon annan är det från den förarens trafikförsäkring som du får ersättning. Skulle personen som kör på dig sakna trafikförsäkring så ersätter trafikförsäkringsföreningen dig för dina skador.

Halvförsäkring – inkluderar trafikförsäkring samt ett ökat försäkringsskydd för stöld, maskinskada, glasskador, räddning, brand och rättsskydd.  En halvförsäkring består av ett antal delar som var och en täcker olika situationer som du kan råka ut för. En halvförsäkring av en trafikförsäkring och delkasko.

Helförsäkring – inkluderar både trafikförsäkring och halvförsäkring. Den ersätter skador på din bil genom trafikolycka, genom uppsåtlig skadegörelse, vid transport av fordonet eller genom annan yttre olyckshändelse. Även försäkring för en eventuell djurkollision med vilt brukar ingå. Har du en bil som dock är yngre än tre år kan du ha en gällande vagnskadegaranti som biltillverkarna brukar erbjuda när du köper en ny bil. Vagnskadegarantin täcker i stort sätt samma skador som en  helförsäkring och då kan det oftast räcka med att du tecknar en halvförsäkring. När vagnskadegarantin går ut, eller om din bil saknar vagnskadegaranti, rekommenderas att du tecknar en helförsäkring för att ha en komplett  bilförsäkring. Du får dock inte ersättning för konstruktions-, fabrikations-, eller materialfel, slitage, rost, väta, köld, fuktskada, explosion i motor eller däck eller om skada har uppstått under en tävling eller rattfylleri.

Mer information hittar du under varje försäkringsbolags hemsida.

Länkar
9 av 10 bilar stjäls med din egen bilnyckel – var rädd om den!

En reaktion på “Bilförsäkring

  1. Pingback: 3 bra sätt att köpa rätt bil | Merfrihet.se

Kommentarer inaktiverade.