Trådlös frihet med 3G/4G

Idag behöver du inte sitta inne längre bara för att du har ärenden att göra på nätet.

Det går idag alldeles utmärkt att köpa sig rörelsefrihet genom att skaffa sig ett 3G/4G-abonnemang. Friheten i att kunna ta med sig sin ipad eller laptop ut och ändå kunna vara uppkopplad när man ligger på stranden eller sitter i sin husvagn är helt fantastisk. Du kanske vill betala några räkningar, kolla väderprognosen eller titta på en film. Med ett 3G/4G abonnemang är detta oftast möjligt. Har du en gång provat detta så vill du förmodligen inte vara utan det i framtiden.

Det går väl lika bra med 3G?

Om du befinner dig utanför storstadsregionerna så är det lätt att tro att det i dagsläget inte är så stor fördel att välja 4G framför 3G för att 4G-nätet fortfarande är långt ifrån lika bra utbyggt som 3G-nätet. Ett 3G-abonnemang med ett modem som har stöd för turbo-3G levererar på de flesta ställen en fullt acceptabel bandbredd för normal surf, men det kommer aldrig att kunna köra 4G. Vem vet hur mycket bandbredd du kommer att behöva om ett par år.

Framtidssäkert med 4G!

En god anledning att välja modem med 4G är att du då kan få den högre bandbredden som 4G levererar där det finns täckning för det. Kommer du utanför 4G-täckning så går modemet automatiskt över på 3G. I takt med att nätet byggs ut så kommer du att kunna köra på den högre bandbredden på allt fler ställen. Hur väl utbyggda näten är varierar lite beroende på operatör.

Vad ska jag välja?

Det är frågan som många ställer sig är just den. Det är lite svårt att svara exakt på detta då det varierar lite beroende på var i landet du befinner dig. Kolla på de olika operatörernas hemsidor. Där brukar finnas täckningskartor.
En operatör som har vunnit ett flertal tester i tidningarna både när det gäller hastighet och täckning på sitt 3G och 4G-nät är Tele2. Du kan läsa mer om detta här. 

En annan mobiloperatör som har en lågprisprofil är hallon. Deras abonnemang och kontantkort går bara att köpa på nätet och deras trafik går i operatören 3:s nät.
Skäl för att testa mobiloperatören hallon:
• Ingen bindningstid
• Ingen uppsägningstid
• Inga fakturor
• Fast pris
• Ingen kreditkoll
• Samma låga priser för kontantkort som för abonnemang
Abonnemang från 99kr/mån

Täckningskartor

För att kunna bilda dig en uppfattning om vilken hastighet du kan få just där du har tänkt att använda 3G/4G så kan du ta en titt på täckningskartorna nedan.

Hallon
Tele2

Telia
Telenor

En reaktion på “Trådlös frihet med 3G/4G

  1. Pingback: Trådlös frihet med 3G/4G | Merfrihet.se

Lämna ett svar